Недавне вијести

[30/06/2011] Историја манастира Дужи у ПДФ формат доступна за скидање. Више…

[30/01/2013] Нови број саборника Епархија Захумско-Херцеговачка и Приморска, Видослов. Више…

покров Пресвете Богородице

Покров Пресвете Богородице

У Богородичној цркви Влахерне у Цариграду 14 октобра 911 године, у вијреме цара Лава Мудрога, обављало се свеноћно бдење. Било је присутно много народа, а међу присутнима је стајао и Свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

Негдје пред зору, тачније у 4 часа после поноћи, деси се чудо. Појави се изнад људи Пречиста Богородица са распростртим омофором на рукама, којим покри све присутне. Бијеше она обучена у златну порфиру и сва блисташе, окружена апостолима, светитељима, мученицима и дјевицама. Дуго је она тако стајала и молила се плачући.

Свети Андреј показа руком свом ученику и упита га: "Видиш ли, чедо, Госпођу и Царицу Свету, како се моли за сав свијет?" Због тог догађаја Црква наша је узела овај датум када празнује и прославља Пресвету Богородицу, као покровитељку и заштитницу рода хришћанског, која својим посредничким молитвама умилостивљава Бога према нама грешницима.

Већ безброј пута до данас се показала Њена помоћ у вријеме ратова, глади, болести и других недаћа које нас сналазе. Због тога ми и молимо непрестано од Ње помоћ, а Она нам пружа заштиту Својим покровом, да нас ослободи од разноврсних опасности којима смо подложни. Она нас штити од болести, глади, помора, она ублажава нашу тугу, она моли за опроштај наших гријехова. Непрестано бди над нама са Анђелима Божјим и узноси молитве Богу за све нас. Јер да нема Ње, Премилостиве Владичице, одавно би ми запали у биједу.

Она нас чува и штити и моли се пред Богом за наше гријехе да нам Бог опрости и да се смилује на нас. Покров њен, чини штит којим нас она обавија и штити од злих "стријела" непријатеља наших, видљивих и невидљивих. Колико је чудесна и јака Њена молитва могу да посвједоче сви они који су јој се обратили са искреном молитвом и којима је она помогла. Нека свједоче само оне мајке којима је исцелила болесно чедо, нека свједоче само они од којих је одагнала духове зле и извела их на прави пут, пут спасења, пут који води ка вјечном животу.

И биће довољно да се увјеримо у Њену чудесну моћ. Јер Њена рука милује и ублажава сваку патњу и бол, она нас враћа у живот, она непрестано брине и бди над нама.